joi, 14 noiembrie 2013

Intro

"Mie imi plac discutiile scurte si futaiurile lungi!". Asa spunea un personaj din Nunta Muta, filmul lui Malaiele. Cu citatul asta am sarit peste introducerea in care eu ar trebui sa spun cine sunt, ce fac si unde ma vad peste 5 ani.
Scopul meu e sa compun un blog tematic bazat pe filme de calitate, filme pe care cinefilii moderni n-au apucat sa le urmareasca din varii motive. Fie ca n-au fost promovate suficient sau pur si simplu trecute usor cu vederea, unele capodopere cinematografice au ramas ferite de ochiul critic al privitorului modern, a carui dezamagire la iesirea din salile de cinema a crescut exponential in ultimii ani.
Blogul va contine postari scurte ce vor purta acelasi titlu ca al filmului prezentat. Practic, in cateve fraze voi incerca sa te conving ca filmul pe care ti-l recomand merita urmarit, si ca impresiile tale dupa vizionarea lui vor fi de bun augur.

Trec acum la punctul doi al introducerii, unde voi incerca sa te indrum cum sa cauti un film bun. De regula, in situatia asta, lumea opteaza pentru varianta cea mai simpla: intreaba un prieten; foarte rar cauta pe situri de specialitate (care oricum, la capitolul recomandari stau extrem de prost). Iar optiunea 'intreaba un prieten' nu-i tocmai indicata. Sfatul meu: cauta-ti toate filmele pe IMDb, nu exista niciun site mai complex de atat. Ajuns aici, ai de urmat cativa pasi simpli:

  • Selecteaza in bara de cautare optiunea Advanced search.
  • In dreapta, la sectiunea Browse title by, alege Genre (titlurile vor fi acum ordonate dupa gen).
  • Presupunem ca ai ales optiunea Drama, si ai fost directionat catre lista de filme din aceasta categorie. Ai in fata acum o pagina cu 25 de titluri.
  • Mergi pana la capatul de jos al listei, unde, exact sub ultimul film, ai optiunea show more. Selecteaz-o.
  • Acum te afli pe o pagina unde sunt afisate 50 de titluri din categoria Drama. Deasupra listei sunt prezente niste filtre. Selecteaza-l pe cel intitulat Num Votes.
In acest moment, ai incheiat operatiunea de filtrare. Te afli in fata unei serii de filme din categoria Drama, filme care sunt ordonate in functie de numarul de voturi pe care l-au primit de la utilizatori. Din experienta iti spun, numarul de voturi pe care l-a primit un film, corelat cu nota detinuta de acesta, exprima in proportie de 80% valoarea pe care filmul respectiv o are. Cu cat nota si numarul de voturi sunt mai mari, cu atat filmul e mai calitativ.
Numarul de voturi, ca sa isi puna oarecum amprenta asupra unui film, trebuie sa fie mai mare de 5.000. Exista filme care detin nota 10, dar au intre 1-200 voturi. Irelevant, 200 de voturi nu spun nimic despre acel film. Repet, cand ai in fata un film de nota mare (7.7-10), atentie la numarul de voturi!
Aici imi inchei interventia cu speranta ca vei respecta pasii pe care i-am insirat mai sus. In asa fel vei crea o baza de date de filme calitative din care sa ai ce alege. Ea incepe cu cea mai bine cotata productie din genul respectiv, iar valoarea filmelor scade, treptat, de la pagina la pagina.
Succes!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu